De ziekte CF (Cystic Fibrosis)

Beste parkgasten,

 

Gaarne vragen wij uw aandacht voor het volgende.

Cystic fibrosis (CF), oftewel taaislijmziekte, is een ernstige, aangeboren ziekte. Kenmerkend voor CF is dat de slijmvliezen taai slijm afscheiden. Dit veroorzaakt verstoppingen in met name de luchtwegen, de darmen, de alvleesklier en de lever.

Naar schatting zijn er ongeveer 1600 mensen in Nederland die CF hebben. Per jaar worden ongeveer 40 kinderen met CF geboren. CF is een erfelijke en (vooralsnog) ongeneeslijke ziekte.

Er is een medicijn, Kaftrio, dat de levensverwachting van kinderen en volwassenen met CF aanzienlijk verlengt. En wat ook belangrijk is: het levert vrijwel direct significante gezondheidswinst op. Kortom, het is een fantastisch medicijn.

Het medicijn Kaftrio is van levensbelang bij de mensen die lijden aan CF.

Maar het wordt pas vanaf de leeftijd van 6 jaar vergoed vanuit de basisverzekering. En dat moet zo snel mogelijk verlaagd worden naar 2 jaar.

Daarom is er een petitie gestart om te zorgen dat kinderen van 2 tot en met 5 jaar ook Kaftrio vergoed krijgen zodat ook zij dit medicijn kunnen krijgen.

Wij hopen dat u deze petitie tekent zodat, als er veel mensen tekenen, de petitie aangeboden kan worden aan de Minister van Volksgezondheid en dat er dan beslist wordt dat het medicijn in de basisverzekering komt voor kinderen van 2 tm 5 jaar.

De petitie kunt u vinden op www.kaftriovanaftwee.nl.

Alvast hartstikke bedankt.

Twee parkgasten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *