Op maandag 7 april 2025 werd in de Natuurpoort Nederheide een informatieavond over natuurbranden georganiseerd.
De organisatie was in handen van de gemeente Gemert Bakel, vandaar dat de bijeenkomst werd geopend door burgemeester Michiel van Veen.
Hij heette iedereen van harte welkom en vertelde heel blij te zijn met de grote opkomst, alvorens hij het woord gaf aan de verantwoordelijke ambtenaar van de afdeling openbare orde en veiligheid.
Die vertelde wat de bedoeling van de avond was, de indeling en stelde Harrie van Woerkum voor.
Harrie van Woerkum is specialist planvorming, specialist Natuurbrand & Incidentonderzoeker van de veiligheidsregio Brabant Zuidoost.
Hij vertelde aan de hand van een presentatie, op een hele duidelijke maar luchtige manier waar het om gaat bij een natuurbrand.
Hij vertelde wat de veiligheidsgradaties Fase 1 en Fase 2 inhouden ( Fase 1 is “normaal” risico, Fase 2 heel hoog risico op brand).
Met dit al geruime tijd droge weer met vrij harde wind, is er zeker sprake van Fase 2.
Mede door het veranderende klimaat krijgen we vaker te maken met extremen, denk aan lange perioden van droogte, wateroverlast, stormen enz. Ook dit wordt zeker in de toekomst een belangrijke factor met betrekking tot onze veiligheid.
Aan de hand van foto’s en filmpjes werd het verschil duidelijk gemaakt van natuurbranden in verschillende gebieden met andere soorten begroeiing.
Bij de brandweer gaan bij “30 – 30 – 30”, alle alarmbellen af. 30 – 30 – 30, betekend 30°C, 30% luchtvochtigheid en een luchtsnelheid van 30 km/uur.
Hij vertelde verder dat de brandweer samen met de gemeenten en de natuurbeheerder van een regio, een zo goed mogelijk veiligheidsplan opstellen. In dat plan wordt zoveel mogelijk balans gezocht met de belanghebbende partijen, waarbij de veiligheid voorop staat.
De veiligheidsregio helpt hierbij door:
Risico Index Natuurbranden (RIN) opstellen – geeft inzicht in de kans op het ontstaan van een onbeheersbare brand en de mogelijke impact van een brand.
De mogelijke scenario’s uitwerken m.b.t. de beperking en voorkoming van risicovolle situaties.
Het in kaart brengen van de “Urbane interface” oftewel, de gebieden waar bewoning is in natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld vakantieparken.
Verder werd besproken wat een natuurbeheersplan inhoudt, toegespitst op een bepaald gebied zoals de Stippelberg bijvoorbeeld, en wat dat in de praktijk betekend.
Ook werd besproken dat veiligheid iets is waar we het met z’n alle verantwoordelijk voor zijn; dat wij, de gebruikers van de natuurgebieden, moeten voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan (bijvoorbeeld geen open vuur in risicovolle gebieden), de gemeenten en regio’s zorgen voor voorlichting en beleid en de brandweer zorgt voor preventie en bestrijding bij calamiteiten.
Na een heel aantal vragen van diverse parkgasten over de veiligheid in de omliggende bossen en bijvoorbeeld de vluchtwegen en een veiligheidsplan op het park te hebben beantwoord, werd afgesproken om een brandoefening te organiseren hier op het park.
Na de boeiende presentatie van brandweer Harrie werd Tom van Herpen voorgesteld als de nieuwe wijkagent.
Ook hij maakt (uiteraard) deel uit van de bewaking van onze veiligheid op en om het park. Voor meldingen kan je bellen met 0900-8844.
Na afloop was er de mogelijkheid om je in te schrijven bij de WhatsApp groep natuurbranden, aanmelden kan ook via veiligheidgb@gemert-bakel.nl.
Al met al een hele goede drukbezochte en leerzame avond.